За чая
Чаят е най-популярната напитка в света след водата. Чаят се получава чрез сваряване или запарване на обработени и ферментирали листа от чаен храст.
Видове чай
Черен чай - Черният чай се произвежда от листата на чаеното растение. Това е най-популярният вид чай в света и е в основата на различни чаени смеси. След като се оберат, листата на черния чай претърпяват пълна ферментация. Преди това се подлагат на увяхване и навиване. Тези обработки предизвикват отделянето на сокове и ензими, които стимулират оксидацията.
Зелен чай - Зеленият чай също се добива от чаеното растение, но след като се оберат листата се изсушават, така че да запазят оригиналния си зелен цвят и вкус. Голяма част от зеления чай се произвежда в Азия и поради това там е особено популярен вид.
Ройбос - Ройбос е растение, което расте в естествена среда в Южна Африка. Ройбос не се добива от чаеното растение и затова всъщност не е вид чай. Иглите от растението се берат, раздробяват и оставят на слънце, за да се окислят. По време на последната фаза на обработка Ройбос придобива своя червено-кафяв цвят. За разлика от други видове чай, ройбос не съдържа кофеин.
Къде се отглежда чаят?
Основно чаят се отглежда в Индия и Китай. Други държави в Азия, където се произвежда чай, са: Шри Ланка (Цейлон), Индонезия (особено Ява и Суматра), Виетнам и Япония. В Африка Кения е най-големият производител на чай преди Малави, Уганда и Танзания. В Европа Турция е най-големият производител на чай. Чай се произвежда също и в различни региони в Южна Америка.
Обработка на чая
След прибиране на реколтата, чаените листа се занасят в големи торби във фабриката за обработка. Методите за обработка на чая варират по региони, но процесът винаги се състои от четири основни елемента: увяхване, навиване, ферментиране и сушене. След това чаят се сортира и опакова. Тази обработка на чая винаги се осъществява в страната на произход.
1 - Увяхване
По време на увяхването листата губят 40-50% от влагата си. |
2 - Навиване
Чаените листа са навиват за около половин час между две хоризонтални абразивни повърхности |
3 - Ферментиране
По време на ферментацията, въздух с температура от 25°C и влажност 95% вее през чаените листа. |
4 - Сушене
Чрез изсушаване на листата се спира процесът на окисляване. |
5 - Сортиране
След изсушаване, чаят се сортира по големина на листата. |
6 - Пакетиране
Чаят се опакова добре, за да се предпази от външни въздействия по време на транспортиране. |
Съчетаване
Има много фактори, които влияят на вкуса на чая, например на страната на произход, сезона, когато чаят е бран, както и климатичните условия, на които е изложено чаеното растение. За да е сигурно, че чаят Pickwick е с неизменен вкус и качество, след прибирането на реколтата и обработка, специалист оценява качествата на чая. Той избира видовете чай и ги съчетава в смеси.
Сместа може да бъде незабавно опакована, но също може да служи и като основа за ароматизирани видове чай. Примери за ароматизирани чайове са Pickwick горски плодове и Pickwick Green Tea Lemon. За тези смеси чаят се смесва с парченца плодове и естествени аромати.
|